Denarnica

Mnogo let nazaj, je moja boljša polovica hodila okoli s torbico, v kateri je imela dve denarnici. Ena je bila za bankovce, bančne kartice, drobiž ter slike najbližjih, druga pa je bila polna dokumentov: vozniška, osebna izkaznica, prometna, davčni odrezek in tako naprej. Nikoli se nisem navadil na to ali želel prevzeti ideje.

Zadnje čase imam zmeraj s seboj le eno denarnico, ta pa vsebuje le najnujnejše.

Nedolgo tega sem imel v žepu večinoma le etui za telefon, ki je vseboval osebno izkaznico, bankovec za “nikoli ne veš” primere ter sponko za denar. Kovance sem nosil v žepu in jih odlagal doma v posodico, katere vsebino sem enkrat letno pretopil v kaj manj žlahtnega a bolj šuškastega. Sponko sem pospravil, ker je količina dokumentov oz. “instrumentov”, ki jih dejansko dnevno potrebujem, malce večja in bi bilo vse skupaj preveč raztreseno.

V bistvu imam tri denarnice.

Potovalna denarnica

Nekdo mi jo je poklonil. Malce manjša je, ima dva pregiba, prostor za dve kartici, žep za bankovce in žepek za drobiž. Kadarkoli se odpravim v tujino, sploh če tam ne operirajo z evri, jo opremim s potrebno valuto, vanjo dam kreditno kartico, zdravstveno katerosikoližebodi kartico, sim adapter, paprino sponko ter kontaktne podatke. Trpežna je, to je glavno. Doma jo izpraznim, če prinesem kaj valute domov, gre ta v “šopek” mednarodnih spominov. Če je količina večja, bo aktualna za naslednjič.

“Tazaresna” denarnica

Usnjena. Črna. Trajalo je, po moje dve leti ogledovanja ponujenega v izložbah in trgovinah, da je imela natanko tisto kar sem iskal, nič manj, nič več. Cena OCDja.

Če je denarnica premajhna, je neuporabna ali pa je kmalu ne moreš več prepogniti. Če je prevelika, je zoprna za nošnjo, v njej se nabere navlaka (hočeš ali nočeš), suknjič ti vleče k tlem ipd.

V njej imam nujne dokumente, širši nabor plačilnih instrumentov, slike najdražjih, sim adapter, papirno sponko, par vizitk, kovanec za voziče v nakupovalnih centrih. Prazne so reže in prostori za to, kar večinoma nosim v, takoimenovani, športni denarnici.

Športna denarnica

Te se trenutno v bistvu še največ poslužujem, odkar imam doma dva navihanca. Nikoli ne vem, kje in kdaj pridejo na plano ostanki marmelade od zajtrka, kdaj se je tamlajši preveč najedel in bo postregel s preobilnim podiranjem kupčka ali kdaj bo bližnja bela kava polita čez mizo.

Izdelana iz dela laminatnega jadra, ojačanega s karbonskimi vlakni. Bo že zdržala vse zgoraj našteto hudo. Večja od potovalne, manjša od tazaresne. Do nadaljnjega ravno prava, da brez strahu vedno s seboj nesem najnujnejše.

Denarnica in telefon. Oboje paše v eno dlan. Dovolj bi moralo biti.

Tebi?

Leave a Reply