Papir, bajti in e-računi

Izkušnje

Od kar pomnim sem ob sklenitvi katerega koli naročniškega razmerja, ki je od mene terjalo redne mesečne odlive, vedno povprašal po opciji prejemanja elektronskega računa. Moderni pristopi pa to. In ponekod me celo niso gledali kot da sem težak z drugega planeta.

“Seveda, email mi prosim date… mhm… hvala… pa še tuki podpišite”.

Mi pomoli tablico pa nakracam digitalno spako nanjo, ki naj bi predstavljala podpis. Ne vem no, še nisem uspel spacati skupaj karkoli podobnega svojemu dejanskemu podpisu, pa imam kar nekaj prakse pri risanju s tableti.

“Ja, eko, bio, osveščenost, vaaaalda…” medtem ko vlečem digitalne sledi po plastiki.

Bzzzzzzzzzz bz bz bz!

“Izvolite, tukaj imate potrdilo” in mi pomoli list papirja, na katerem piše, da bom prejemal elektronsko obliko računov, spodaj pa meni nepoznana kraca. Aja, moja! Yeah, right, eko, prijazni do gozdov in podobno. List kar obdržite. Obvladate v nulo.

Izjeme

Ex ponudnik mobilnih storitev je šel po opisanem vzorcu. S tem, da prvi račun so mi dostavili v papirni obliki.

Veste, tako to je“. Že zelo znana fraza.

In potem, ko niso imeli posluha za moje potrebe in želje, sem se zahvalil in jih odslovil kar iz sprejemne pisarne konkurenčnega ponudnika. Slovo smo si dali prek posredovanja nasmejane uradnice oblečene v drugo barvo, nakar mi pošljejo SMS s še odprtimi postavkavi za tekoči mesec. “Super!”, si mislim, še račun, pa bo.

In ga ni bilo. Dokler nisem dobil opomina. In še enega. Ki sta bila dostavljena na napačen naslov. Sem poklical podporo in prosil za znesek oz. postavke računa. Predvsem pa vprašal, zakaj ga nisem dobil na mail.

Kot načrtovalec sem bil še dodatno neprijazen (ah ta zoprna vprašanja, ki imajo 100% smisel ampak vas res spravljajo v zadrego) in sem povprašal, kako garantirajo dostavo računa v moj poštni nabiralnik? In če gre račun digitalnim rakom žvižgati v večna email lovišča, zakaj mi opomina ne pošljejo TUDI po emailu?

No, nazadnje sem zvedel, da poleg prvega, tudi zadnji račun ni v elektronski obliki ampak le v paprinati. Na vprašanje “zakaj?” seveda nisem dobil nobenega odgovora, le zbegan skomig z rameni (prek telefona je to kar umetnost) in “prekleto dol mi visi za vaše nevšečnosti” pogled. Spet prek telefona. Aha.

“Mi ga lahko pošljete na mail?” Ne. Lahko vam po navadni pošti pošljemo papirnat račun.

“Mi lahko na mail pošljete PDF računa?” Ne. Lahko vam po navadni pošti pošljemo papirnat račun.

“Lahko ta račun slikate s telefonom ali pa skenirate in mi sliko pošljete po mailu?” Ne. Lahko vam… “ja ja ja!”

Previdno sem odložil in potem si lahko mislite, kaj je sledilo iz mojih ust. “Zeleno ki te ljubim zeleno, begone!”

Nova obzorja

e-Račun kot nujnost pri sodelovanju s porabniki državnega proračuna. Preštudiral sem dokumente, kanale komunikacije, vrste transporta ipd gor in dol, spredi in zadi, ker sem ga moral v službi implementirati v projekt. In ga imam rad še manj kot prej, ko sem ga sovražil. Ne kot idejo ampak kot izvedbo.

To, da sem ga lahko že nekaj časa nazaj začel uvažati v spletno banko, se mi je zdelo kar ok, odkar je res delovalo. “Odpri mail, shrani, klik banka, uvozi e-račun, klik, briši datum plačila, plačaj, plačaj, da plačaj, pa je bilo plačano.”

Realnost

Dobil sem opomin, da račun za moje brezžično klepetanje izpred dveh mesecev ni bil plačan. Ampak… ampak… ampak… saj sem ga vendar plačal! In pri pregledu ugotovim, da je bil res plačan ampak s premajhnim zneskom.

Čakajmalono! e-račun kot sredstvo za zmanjševanje našpak pa to…

Nakažem razliko, obvestim podporno službo, vsi veseli. Ne bi bil inženir če ne bi odprl XML dokumenta in pogledal, kaj piše not. Propisno, cel kup stvari ampak vse tako kot naj bi bilo. Hkrati pa banko obvestim o neljubem dogodku in se nadejam reakcije nekje v roku tedna, najhitreje. Na tviterjih počivkam o dogodku, če se je to še komu zgodilo ali sem spet nekaj posebnega.

Ker sem pri slednjem omnenil tudi izdajatelja računov, je ta prosil za referenčne podatke, da preverijo situacijo in so v roku ure prišli do dognanja, da je z njihove stvari vse ok. S čimer sem se kar strinjal.

Presenečenje z banke. Odgovorili so v roku par ur! Wow!

Pozdravljeni,
sporočamo vam, da težavo povzroča verzija eračuna (ki je v eslogu 1-6), ki ga prejmete od [izdajatelj]. Mi namreč pri ročnem uvozu podpiramo le verzijo esloga 1-5, zato uvoz ni mogoč oz. je nepravilen. Naj vam omenimo, da posodobitev ročnega uvoza ni načrtovana, prav lahko pa se tudi zgodi, da bo ročni način umaknjen. Tako kot v prejšnjem odgovoru, vam tudi tokrat svetujemo, da se naročite na prejem eračunov v [spletni banki].

Wow, drugič! Tokrat pač niti malo pozitiven.

Dajmo skupaj:

  1. Banka je odprla dokument ki ga ne podpira,
  2. dejansko podprla izvedbo transakcije na njegovi osnovi
  3. in mene ni obvestila o čemerkoli, predvsem pa da počnem zadeve, ki niso podprte.

In vi bi radi, da jaz dokumente preusmerim direkt na vas?
In mislite, da vam zaupam? Še všeč mi niste!
Da zaupam izvajalcem, ki isti dokument skozi dva različna kanala obravnavajo nad drugačen način?

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha. Ha.

Lahko zbirko bizarnosti še s čim dopolnimo?

One Reply to “Papir, bajti in e-računi”

Leave a Reply