iOS 7, prvič

Po službeni dolžnosti sem našel jabolčno napravo, na katero je šel iOS7. Samo ena stvar me je zanimala in ko sem z njo opravil, sem se malo razgledal.

Že dolgo nazaj sem na telefon začel dajati samo kupljene zadeve oz. drugače povedano, kar sem potreboval, sem kupil. Sem imel pa telefon tudi zmeraj jailbreakan, da sem si okolje uredil po meri skoraj do zadnje podrobnosti – teh je bilo pa dokaj malo.

Ugotovil sem, da so mi pomembne in uporabne spodaj naštete zadeve in za rešitev sem posikal ustrezen “paketek” v repozitorijih izven AppTrgovine:

 • način za hitro “brisanje” obvestil z lock screena – ClearLockNotification
 • seznam stikal za najpomembnejše funkcionalnosti v nastavitvah – NCSettings
 • push dostava elektronske pošte v Sparrov odjemalec -Sparrow+
 • hitro in enostavno premikanje kurzorja po tekstu – SwipeShiftCaret in SwipeSel
 • nadomestek za home gumb (close app) – Zephyr
 • uporaben switcher med aplikacijami in “kill all” funkcija – Auxo
 • nastavitev privzetega browserja na Chrome, ker ga uporabljam na vseh napravah

To je to. Kaj od tega bi potreboval, če bi namestil iOS7 brez jailbreaka?

Generalni pregled

Danes sem se poigral z iOS7 in ugotovil naslednje:

Dizajn Nisem dizajner, vem pa kdaj je kaka stvar grda ali pa vsaj neskladna. Gradienti na ozadjih so neskladni. Tole si poglejte pa vam bo takoj jasno. Weather, AppStore pa Mail imajo kontra osvetlitve. Piktogrami v ikonah so preveliki. Pravijo, da so šli v “flat” filozofijo da bi v bistvu dobili “globino”… manjkajo detajli, preveč flat je. Drugje, kjer je vseeno, je preveč detajlov. Briga me, če se sekundni kazalec na uri vrti, uro imam v status-baru. In pa… 5 #”%! krogcev, ki naj bi predstavljali moč signala? Are you shitting me?! Dajte tja raje kaj kompaktnega, že tako primanjkuje prostora. Barve v SMS oblakcih me režejo v oko. Ponoči tega ne bom upal odpreti, da koga fršlok ne zadane. ……. Ajjej, ravno šel pogledati več teksta… barve so gradienti čez cel zaslon… barve oblačka se spreminjajo glede na to, kje na zaslonu je??! FFS.

Tipografija Prva stvari ki sem jo naredil je bila ta, da sem velikost pisave dal na minimum. In še vedno se mi zdi, da zavzema preveč prostora. Notification center… preden pridem do kake uporabne informacije, moram najprej poskrolat. Bleah.

Notification center dogodkov, ki se bodo zgodili jutri, mi ne kaže več. To pogrešam. Vsaj tistih “all-day” ne kaže več, čeprav v koledarju samem so prisotni. Ni mi še jasna logika za tem, kje in kdaj se prikazujejo notificationi od aplikacij in kako se jih lahko vseh znebim – eni so namreč kar vztrajni. Vreme v NC – dajte ikonce nazaj! Nočem brat stavkov!!! Pa če že imate badge in podogno… daj mi na “tab list” označi, koliko tega se spodaj skriva, a?

Calendar Na prvi pogled ne vidim, kdaj ta mesec imam karkoli zabeleženo. Moram pogledat day-to-day, da vidim, kaj se dogaja. Ali pa iti na nivo leta in klikniti povečevalno steklo, da dobim tekstovni pregled. Pozitivno je to, da lahko hitro scrollam čez leta, kar je prej bila muka pogledati kaj se dogaja čez npr. 10 mesecev. Samo jaz bi raje za jutri vedel.

Control center Super-duper, končno. Ampak… airplane mode na top-spotu? RLY? Za Bluetooth bi morda še rekel, ker okoli še vedno hodijo z modro utripajočimi antencami okoli ušes ampak… ni pa moč tega nabora spremeniti. JAZ BI 3G MEL TAM, ker požre največ baterije, pa ga vklopim le po potrebi! Do not Disturb? Ajde…  dvakrat v pol leta sem to dejansko uporabil. Kaj če bi to dejansko naredili uporabno in bi DND deloval takrat, ko je npr. telefon odložen face-down pa to? Pa še to… če so se vse ikone drastično poslabšale spremenile, zakaj imajo bližnjice v CC spet drugačne ikone od dejanskih?!

Spotlight Telefon mi je skoraj padel iz rok, pa se mi je spotlight iskanje pojavilo. Sem ga ugasnil, bedak, pa zdaj ne vem, kako spet do njega. Aja, gugl pravi, da kjerkoli na seznamu appov dolpotegneš. Res je. O kombinaciji da je na vrhu motno steklo, tipkalnica pa temna, ne bi. Spada pod dizajn.

Lock Screen Tu zgleda kot da je ok. Ampak samo zgleda. Če imam svetel wallpaper, se ure skorajda ne vidi. Senčke, anyone? Krepka pisava, anybody else? Enako veja za status bar. Ikona za fotko je preveč v vogalu, težko jo primem. In zelo je občutjiva na drsanje, prek pol zaslona mora… ni samo flick, kot prej. Vsakič tretjič ne uspem odpreti photo appa, kar je v bistvu fail za ta shortcut… začeti moraš gorpoteg res pri dnu, da ti ne zmanjka zaleta.

Appov še nisem dosti zaganjal, bom zvečer. Pa da vidimo. Drugače pozdravljam spremembe, super bodo, ko bodo doterane. Na to temo preberite tole.

Manjka mi torej

 • hitra navigacija kurzorja po tekstu
 • preglednost v notification centru
 • manjša obremenitev home gumba
 • možnost nastavitev funkcij v control centru (bližnjica na calculator app? c’mon!) – res bi tam imel 3G toggle
 • kill all apps opcija v switcherju

Ko v CC operiraš z glasbo, daj mi povezavo na Music.app. Ko urejaš nastavitve, zakaj ni hitrega načina za prit v Settings.app?

Še nasvet. Če želiš v notification centru ter na lock screenu kaj videti, potem izberi svetlo sliko za ozadje. Subtilnost minimalizma je zelo težko opažena na temnih podlagah, sploh če jo oplemenitijo z gradienti. </sarcasm>

Leave a Reply