Preveč poznana zgodba, žal

Podjetje iz visoko razvite države EU in podjetje iz Japonske sta se odločili, da enkrat letno tekmujejo v veslaški regati z osmercem.

Obe ekipi sta redno trenirali in ko je prišel dan tekmovanja so bili vsi člani ekipe v najboljši formi, pa vendar so Japonski tekmeci zmagali s prednostjo več kot en kilometer. Po porazu je morala premagane ekipe padla na tla. Najvišje vodstvo je odločilo, da gredo naslednje leto na zmago, zato je ustanovilo skupino strokovnjakov z nalogo, da razišče vir problemov. Po mnogo analizah so prišli do zaključkov, da izguba temelji na dejstvu, da je v japonskem čolnu veslalo sedem ljudi in eden ukazoval, medtem ko je ekipa iz EU imela enega veslača in sedem poveljnikov. Vodstvo je v tem tem kriznem upravljanju jasno pokazala svoje sposobnosti: takoj so najeli svetovalno podjetje za študij strukture ekipe.

Po nekaj mesecih trdega dela, se strokovnjaki prišli do zaključka: ekipa je imela preveč poveljnikov in premalo veslačev. Podprto z ugotovitvami strokovnjakov, se je management takoj odločil, za spremembo sestave ekipe. Sklenjeno je bilo, da bo v prihodnje ne bo več sedem poveljnikov, ampak le še štirje, vendar z dvema nadzornikoma poveljnikov in enim glavnim poveljnikom nadzornikov, ter tako kot poprej en veslač. Slednjemu so hkrati predpisali še vrsto direktiv, katerih cilj je povečati učinkovitost na vesla in mu naložili več odgovornosti.

Naslednje leto japonski čoln zmagal s prednostjo dveh kilometrov. Ekipa iz EU je med tem zaradi slabih rezultatov na delovnem mestu odpustila veslača, hkrati pa je nadzornikom podelila nagrado za požrtvovalnost in trud v težkih trenutkih. Svetovalno podjetje je že pripravilo novo analizo, ki je dokazala, da je bila izbrana pravilna taktika, da je motivacija dobra, ampak da je treba izboljšati uporabljeni material. Trenutno je ekipa iz EU zasedena z oblikovanjem novega čolna…

Leave a Reply